22 Вересня, 2024 2:20 pm

8 липня. Яке cьогодні свято. Що забоpонено pобити жінкам в цей день

Яке церковне свято відзначають 8 липня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

8 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують великомученика Прокопія, а також явлення Казанської ікони Пресвятої Богородиці.

У народі день прозвали Прокопів або Зажинки. Про традиції та прикмети 8 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

8 липня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

8 липня за новим церковним календарем (21 липня – за старим) – день пам’яті великомученика Прокопія Кесарійського і явлення чудотворної Казанської ікони Божої Матері.

Прокопій народився в Єрусалимі. Він походив зі знатної родини і до свого хрещення носив ім’я Неаній.

Його виховали в язичницьких традиціях, він здобув гарну освіту і пішов на службу до імператора Діоклетіана, де зробив військову кар’єру. За його заслуги Неанія зробили проконсулом в Олександрії і відправили викорінювати християнство.

Але в дорозі стався випадок: Неанію явився Христос. Воїн довго розмовляв з Ісусом, і після цього прийняв християнську віру. Мати Неанія, дізнавшись про це, донесла імператору – чоловіка намагалися повернути в язичництво, але все було безуспішно.

Тоді Неанія доставили в Кесарію Палестинську і, після тяжких катувань, кинули в темницю. До чоловіка знову з’явився Христос – він зцілив рани воїна і хрестив його під ім’ям Прокопій. Прокопія знову стали катувати, але він невпинно молився і з честю виносив усі тортури. Бачачи це, багато язичників, і його мати зокрема, теж прийняли християнство. Не зумівши впоратися з твердістю віри Прокопія, його наказали стратити.

***

8 липня за новим церковним календарем також відзначають явлення чудотворної ікони Казанської Божої Матері – одного з найбільш шанованих образів Богоматері.

За переказами, цю чудотворну ікону знайшли 8 липня після сильної пожежі – Богородиця тричі з’являлася 9-річній доньці купця і розповідала про свою ікону в попелищі згорілого будинку. Коли образ знайшли, то виявилося, що він зовсім не постраждав від вогню. Біля цієї ікони траплялося багато чудес.

В Україні шануються кілька списків (копій) чудотворної ікони Казанської Богородиці. Згідно з переказами, 1689 року священику Іоанну Уманову із села Каплунівка Харківської єпархії уві сні з’явився чоловік.

Він сказав, що через 3 дні в Каплунівку прийдуть три іконописці віком близько 60, 80 і 90 років і що в останнього буде Казанська ікона Божої Матері. Її священик має прийняти з честю. Іоанн так і зробив, а іконописці не взяли з нього плату.

Ікона отримала назву Каплуновська, вона датується 1680-ми роками, відомо, що в 1691-му і 1699-му ікона мироточила і від неї відбувалося багато зцілень. Нині її місцезнаходження невідоме, а її списки знаходяться у Свято-Макар’ївському кафедральному соборі в Полтаві (перша третина XVIII століття), Спасо-Преображенській церкві в Охтирці Сумської області (середина XVIII століття), Свято-Троїцькій церкві Хрестовоздвиженського монастиря в Полтаві (близько 1800 року).

Церковне свято 8 липня за старим стилем

8 липня за старим календарним стилем – день пам’яті преподобномучениці Февронії. Також за старим стилем до 11 липня триває Петрів піст 2024.

Про що говорять прикмети на 8 липня

Прикмети цього дня говорять про те, яким буде літо:

сонячний день до полудня – перша половина серпня теж буде з сонцем;
дощ іде після обіду – негода затягнеться надовго;
якщо 8 липня немає дощу – на Іллі обов’язково піде дощ;
бджоли зляться – до сильної спеки.

У народному календарі 8 липня – свято Зажинки, або Прокоп’єв день. З цього дня зазвичай починають жати жито – звідси й пішла назва.

Що не можна робити 8 липня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти злості, лайки, сварок, жадібності, наклепу, пліток і зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

Народні прикмети дня не радять вирушати в дорогу – може бути невдалою, починати нові справи – вони зазнають краху, а також купатися у відкритих водоймах – є ризик нещасного випадку.

Заборони на роботу цього дня немає, але явлення чудотворної ікони Казанської Божої Матері в народі вважається жіночим днем, тож жінкам краще не займатися важкою фізичною працею, прати та працювати на городі.

Що можна робити 8 липня

До Прокопія Кесарійського звертаються з молитвами про позбавлення від хвороб, просять захистити від біди, дати сил. У чудотворної ікони Казанської Богоматері просять здоров’я, зцілення від важких хвороб, благополуччя, позбавлення від скорботи і печалі. Казанська ікона вважається покровителькою жінок, у неї просять заступництва для сім’ї, здоров’я для дітей, легких пологів.

За народними традиціями на Прокопія йшли до церкви, щоб освятити перший стиснутий сніп. Після цього ставили його в хаті, у передньому кутку – щоб завжди бути з хлібом і як оберіг від бід і хвороб. Тому 8 липня можна принести і поставити вдома у вазу кілька колосків жита або пшениці з нового врожаю.

8 липня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Дмитро, Прокопій.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.