20 Вересня, 2024 8:40 am

“Не буду плaтити за вoду, бо вона з Дніпpа і бeзкоштовна”: у “Чеpкасиводоканалі” pозповіли про “аpгументи” боpжників

Вона виграє 99% справ, які стосуються питань несплати населенням за послуги водопостачання.

Юрисконсульт Служби обліку реалізації води і стоків КП “Черкасиводоканал” Юлія Зелтіньш розповіла як їй вдається «переконувати» боржників та чому краще не доводити справу із комунальними боргами до суду.

Фахівчиня почала працювати на водоканалі у 2017 року.

Зараз її обов’язки – спілкуватися із боржниками, стимулювати їх до сплати боргу, пояснювати законодавство, роз’яснювати, чим загрожує невиконання судових рішень.

“Часто люди просто бояться “бюрократичної тяганини”, не розуміють, що таке реструктуризація, що борг можна гасити частинами… І тому просто перестають платити за комуналку.

Бувають ситуації – до засідання люди категоричні, агресивні, не хочуть платити, а коли їм все детально пояснюєш, розкладаєш по поличках всі тонкощі, вони одразу стають спокійними і вже починають розуміти за що платити і яким чином їм це краще зробити”, – наголошує Юлія Юріївна.

Коли людина ігнорує прохання сплатити борг, не реагує на попередження – підключаються юристи комунального підприємтва.

“Перемагаємо в суді, передаємо на виконавчу службу. Там відкривають виконавче провадження про примусове стягнення боргу, далі накладаються арешти на власність, карткові рахунки…”, – каже юрисконсульт.

За її словами, іноді у боржників бувають “цікаві” аргументи.

“Один чоловік нам дві години розказував в суді, що вода безкоштовна. Мовляв, це власність народу і брати за неї кошти – незаконно.

Ми тоді пояснили: “Так, вода – це дійсно власність народу, і ви можете спокійно митися в Дніпрі, носити її відром, але якщо хочете, щоб вона текла у вас з крану чиста, безпечна і аж на 9-му поверсі – то це вже послуга.

Бо воду треба очистити, транспортувати до будинку, а ще труби, по яких вода тече – час від часу вимагають ремонту”.

Після детальних аргументів чоловік швидко заспокоївся і погодився сплатити борг”, – розповіла про випадок із практики фахівчиня “Черкасиводоканалу”.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.