20 Вересня, 2024 3:35 pm

В Одеcі мобілiзували чолoвіка з олігофpенією. В ТЦК пpокоментували cитуацію. Відео

В Одесі мобілізували чоловіка з олігофренією, —  пише ТСН посилаючись на місцеві пабліки.

В Мережі повідомляють, що його затримали та доставили до ТЦК, де він пройшов ВЛК та був визнаний придатним до військової служби у ЗСУ.

На відео йдеться, що комісію пройшли за 30 хвилин, і на діагноз ніхто не звернув уваги.

В самому ж Одеському ТЦК прокоментували ситуацію, заявивши, що жодних медичних документів, які підтверджують діагноз хлопця, не було надано.

Хлопець пройшов ВЛК згідно з установленим порядком і був визначений придатним до проходження служби. Усі процедури відбувалися відповідно до законодавства.

Також у ТЦК повідомили, що громадяни з діагнозом “олігофренія легких ступенів” дійсно можуть бути визнані придатними до військової служби у тилових частинах забезпечення.

Пряма мова Одеський обласний ТЦК та СП:

Коментар щодо “затримання” цивільного хлопця з вадами серця та олігофренією.

Останнім часом в інтернеті активно поширюються відео, в яких розповідається про інцидент, що стався 30 травня. За словами авторки, військовослужбовці Київського РТЦК та СП міста Одеса затримали хлопця з вадами серця та олігофренією і доставили його до збірного пункту.

Там він пройшов військово-лікарську комісію всього за пів години та був визнаний придатним до військової служби в Збройних Силах України.

У відповідь на ці повідомлення зазначаємо наступне:

1. Військово-лікарська комісія: Громадяни з діагнозом “олігофренія легкі ступені” дійсно можуть бути визнані придатними до військової служби у тилових частинах забезпечення.

Це підтверджується чинними нормативними актами, зокрема, Наказом Міністерства оборони № 262 від 27.04.2024 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0616-24#Text)

Однак, в цьому випадку важливо врахувати, що жодних медичних документів, які підтверджують діагноз хлопця, не було надано ані представникам Київського РТЦК та СП міста Одеса, ані членам військово-лікарської комісії.

2. Процедура комісії: Хлопець пройшов військово-лікарську комісію згідно з установленим порядком і був визначений придатним до проходження служби. Усі процедури відбувалися відповідно до законодавства, яке регламентує порядок проходження медичних оглядів під час мобілізації.

3. Воєнний стан і його наслідки: Нагадуємо, що в Україні діє воєнний стан, що накладає певні обмеження та зобов’язання на громадян.

Зокрема, кожен повинен постійно мати з собою військово-облікові документи, які засвідчують наявність хвороб чи інших причин, що можуть бути підставою для звільнення від мобілізації. Відсутність таких документів може призвести до непорозумінь та непередбачуваних ситуацій.

Отже, у цьому конкретному випадку дії військовослужбовців були в межах правового поля, а сама процедура проведення медичного огляду відповідала встановленим вимогам.

Просимо громадян уважно ставитися до своїх документів та відповідально підходити до виконання своїх обов’язків у період воєнного стану.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.