20 Вересня, 2024 5:45 am

Це вже не фантастика! 31 жовтня 2023 року людство відкрило історію війни у ​космосі. Над Червоним морем відбулося перше в історії людства бойове зіткнення за межами атмосфери ФОТО

Подаємо мовою оригіналу:

Сергій Наумович

ЛЄДІ І ДЖЕНТЛЬМЕНИ, ЕПОХА ЗОРЯНИХ ВІЙН ОГОЛОШУЄТЬСЯ ВІДКРИТОЮ.

31 жовтня 2023 високо над Червоним морем відбулося перше в історії людства бойове зіткнення за межами атмосфери.

Це справді знакова подія.

Балістичну ракету середньої дальності було випущено з контрольованої хуситами території Ємену у напрямку ізраїльського міста Ейлат. Судячи з наявних (поки що ще нечисленних) даних, це була балістична ракета сімейства Буркан (араб. Burkan – вулкан), ймовірно моделі Буркан-2. Це була рідкопаливна одноступінчаста ракета з головною частиною, що відокремлюється, — розвиток старої радянської Р-17 «Ельбрус» (НАТО: Scud-B), ймовірно, створене з іранською технічною допомогою — здатна подолати дистанцію понад 1000 кілометрів.

На момент бойового зіткнення бойова частина ракети вже відокремилася від спорожнілого корпусу і падала на територію Ізраїлю з космічного простору на швидкості близько 3 км/с.

Назустріч їй із території Ізраїлю стартувала протиракета заатмосферного перехоплення «Ерроу-3» (англ. Arrow — стріла). Прийнята на озброєння в 2017 році, ця двоступінчаста твердопаливна ракета являла собою плід майже десятирічних зусиль ізраїльського концерну «Israel Aerospace Industries» та американської корпорації «Boeing» зі створення висотного перехоплювача, здатного перехоплювати ракети великої і середньої дальності. Їхнє бойове навантаження нешкідливо розвіялося б, не досягнувши території Ізраїлю. Шість років ці ракети стояли на озброєнні, чекаючи свого часу. 31 жовтня 2023 року їхня година настала.

Старт і політ єменської балістичної ракети виявили наземний радар EL/M-2080 «Грін Пайн». (малюнок #2 внизу). Здатний виявляти балістичні цілі на дистанції більше 900 кілометрів завдяки антені з активною фазованою решіткою, радар негайно взяв ракету на супровід і відстежував її політ, даючи можливість автоматичній системі управління протибалістичною обороною «Голден Цитрон» передбачити траєкторію мети. Коли автоматика переконалася, що траєкторія єменської ракети, що спостерігається, збігається з передбаченою (і таким чином, можливо розрахувати точку перехоплення…), автомати передали наказ на ракетну базу Таль Шакар, де в бойовій готовності стояли перехоплювачі.

Незабаром після запуску (мал. 3), протиракета вийшла на траєкторію, що перетинала курс боєголовки, що падає точно в той самий момент часу, коли сама боєголовка повинна була вийти в точку перетину. Коли основний двигун відгорів, стулки головного обтічника скинулися, і з-під нього з’явився невеликий, незграбний циліндричний апарат увінчаний інфрачервоним телескопом у рухливій турельній установці: екзоатмосферний кінетичний перехоплювач (мал. 4 – оскільки відкривається ця конструкція вже за атмосферою, А. Р.).

Дані з радару «Грін Пайн» дозволили перехоплювачу вийти на ціль із точністю до плюс-мінус 4 метрів — достатньо для осколкової поразки, але не для найефективнішого кінетичного перехоплення. Тому перехоплювач залучив до точного самонаведення власний інфрачервоний телескоп. Нагріта під час зльоту боєголовка яскравою точкою виділялася на тлі космічного простору.

Зіткнення сталося на висоті трохи менше сотні кілометрів, на швидкості зближення, що сумарно перевищувала шість кілометрів на секунду. Трьох кілометрів на секунду було б уже достатньо, щоб енергія, що виділилася під час удару, перевищила енергію від підриву аналогічної маси хімічної вибухівки. Бій продовжився лише частки секунди – і все, що залишилося після нього, була хмара перегрітого газу і пилу, що стрімко розсіюється (мал. 5).

31 жовтня 2023 року людство відкрило історію війни у ​космосі. Перехоплення ізраїльської протиракетою “Ерроу-3” бойової частини єменської балістичної ракети середньої дальності стало першою бойовою операцією, що пройшла за межами земної атмосфери.

Це також перший випадок, коли балістична ракета середньої дальності була знищена протиракетою у реальній бойовій обстановці. Усі випадки перехоплення балістичних ракет, що мали місце раніше, були перехопленнями балістичних ракет малої дальності або взагалі оперативно-тактичних.

Балістична ракета середньої дальності є набагато складнішою метою, тому що летить швидше і рухається по більш «високій» траєкторії. Власне, це був перший випадок запуску балістичної ракети середньої дальності в реальній бойовій обстановці.

Ізраїльська протиракетна оборона успішно впоралася із завданням. Єменська ракета була знищена поза атмосфери; її навантаження, хоч би яким воно було, нешкідливо розвіялося в десятках кілометрів над землею. У протистоянні балістичного меча та протиракетного щита перший раунд залишився за обороною.

Від себе додам: дрони, звичайно, дронами, але й на іншому полюсі технологій виходять на новий рівень. І хто б міг подумати, що розпочнеться цей процес завдяки немитим єменським партизанам. Так, розумію, що це не котики, але комусь цікаво, той оцінить.

Джерело: https://www .vesty. co. il/main/ article/rjggov0mt

На зображенні може бути: космічний простір та текст

На зображенні може бути: динамік та текст

На зображенні може бути: текст

На зображенні може бути: текст

На зображенні може бути: космічний простір та текст «Interceptor 5 Target»

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.