20 Вересня, 2024 7:31 pm

Щойно! ВАКС ухвалив останній обвинувальний вирок у справі рекордного хабаря…

Подаємо мовою оригіналу:

Євген Шевченко

Щойно #ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості і ухвалив останній обвинувальний вирок у справі рекордного хабара – Микола #Ільяшенко отримав 5 років (умовно).

Засуджений визнав провину і зобовʼязався відшкодувати 50 млн. грн., які будуть скеровані на закупівлю дронів для ЗСУ (фонд United 24 – Михайло Федоров, зустрічайте черговий донат🤓).

Таким чином, з урахуванням попередніх вироків та сум, що були конфісковані державою або сплачені іншими засудженими в рамках цієї справи, розмір загального економічного ефекту сягнув 1 млрд.грн. і всі ці гроші вже скеровані на потреби сил оборони! ✊🏼✊🏼

Й зазначу, що наразі, з-за війни та складної економічної ситуації в державі, пріоритетом у вироках є укладання угод з обвинуваченими та сплатою значних сум до бюджету з метою фінансування ЗСУ. Втім, це переважно стосується лише тих кримінальних проваджень, де не було завдано шкоди державі.

Також колегія суддів у складі Віктора Маслова, Ігоря Строгого та Лесі Федорак, ухвалила рішення про те, що роль викривача в даному кримінальному провадженні є вирішальною і, відповідно до ст. 53-7 Закону України «Про запобігання корупції», надала мені право на отримання винагороди у сумі 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину. Щоправда, чинне законодавство дещо обмежує максимальний розмір винагороди, й окрім того фіксує її не у валюті хабара (розмір якого становив 5 млн.$), а у гривні. Враховуючи, що викриття злочину відбулась три роки тому і курс за цей час суттєво просів, то у підсумку я маю отримати не 500т.$, а «лише» 350т.$ (13,3млн.грн), що, звісно, теж дуже непогано:)

Варто зазначити, що 12 червня 2020 року, під час арешту фігурантів справи, був вилучений ще один мільйон доларів – шостий – який Ільяшенко планував залишити собі в якості оплати послуг за посередництво. Даний епізод було кваліфіковано як «шахрайство» і з цього мільйона доларів я, як викривач, додаткові 100 т.$ не отримав, оскільки законом винагорода передбачена лише за корупційні злочини, а шахрайство до їх переліку не входить🥲

Втім, сьогоднішнє рішення суду безумовно є визначним досягненням як для мене особисто, так і для усієї антикорупційної системи загалом, адже вперше в історії України громадянин за викриття корупційного злочину отримає від держави достойну винагороду (сподіваюсь НАЗК та Oleksandr Novikov із цим не забаряться🤓).

Це виводить роль викривача на новий, зокрема фінансово цікавий рівень, тож наразі я розмірковую над тим, аби підготувати освітній курс для майбутніх викривачів, які зможуть не тільки допомагати країні нищити корупційну наволоч, а й при цьому ще дуже пристойно заробляти;) 🕵🏻‍♀️🕵🏻‍♂️💲💲

P.S.: окремо радий повідомити, що нарешті завершив свій автобіографічний роман і наразі він перебуває в дбайливих руках редакторів, які фахово допомагають допрацювати твір, в якому я детально та майже покроково ділюся власним досвідом полювання на ТОП-корупціонерів. Я був «агентом НАБУ» з 2016 по 2021 роки, тож, як ви розумієте, є про що розповісти – не тільки про успішні операції, а і про помилки, невдачі, скандали та навіть про замовне вбивство за 200т.$, яке, на щастя, не було реалізовано і я залишився живим, хоч і довелось на деякий час терміново залишити країну, а по поверненню жити під охороною спецназу НАБУ.

Також у книзі йдеться і про мою чи то злочинну, чи то шпигунську діяльність в Росії та Білорусі – про контрабанду клістронів та іншого цінного обладнання, яке викрадалося з військових частин російської армії та постачалося для ЗСУ. Про полювання на мене ФСБ та білоруського КДБ, і про те, як у підсумку мене заарештували не вони, а українська СБУ, яка і запроторила мене у СІЗО та по сьогоднішній день сподівається посадити мене на 8 років у тюрму:) Коротше кажучи, сподіваюсь, за 2-3 місяці книга вийде і ви зможете поринути у мій світ ідеалізму, оптимізму та безкрайнього авантюризму;)

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.