20 Вересня, 2024 2:54 am

Пoльща може пpипинити надавати дoпомогу укpаїнським біженцям з 2024 року

В уряді Польщі заявили, що країна, швидше за все, скоротить фінансову підтримку мільйонам українських біженців, яких вона приймає.

Зокрема, це може статися на тлі “зернової кризи”, що погіршує стосунки двох держав.

Крім того, журналістки наголосили, що зв’язки між двома країнами погіршуються напередодні виборів у Польщі. Вони мають відбутися вже у жовтні 2023 року.

Польща може припинити фінансово допомагати біженцям з України.

Автори матеріалу зазначили, що польський уряд був одним із найпалкіших прихильників України, щоб допомогти їй захиститися від вторгнення pосії.

Зокрема, він пропонував фінансову та військову допомогу та слугував так званими “воротами” для західних постачань зброї.

Однак речник уряду Пьотр Мюллер 18 вересня заявив, що підтримка біженців, яка включає скасування вимог щодо проживання та надання дозволів на роботу, вільний доступ до шкіл, лікування та сімейні виплати, не буде продовжена у 2024 році.

Ці правила просто втрачають силу наступного року. Я думаю, що регламент не буде розширено значною мірою, – сказав він.

За словами заступниці міністра сім’ї та соціальної політики Анни Шмідт, Польща витратила близько 2,4 мільярда злотих, тобто 550 мільйонів доларів, на допомогу українським родинам, які втекли до Польщі, щоб уникнути війни.

Журналісти зазначили, що таке рішення, ймовірно, ще більше посилить напруженість між нашими державами після того, як керівна польська партія “Право і справедливість” продовжила заборону на імпорт зерна з України, ігноруючи рішення Європейського Союзу.

Україна й Польща мають непорозуміння щодо постачання зерна.

Після скасування ембарго на постачання українського зерна Єврокомісією 15 вересня Польща, Угорщина та Словаччина вжили власні заходи щодо продовження цього обмеження.

У відповідь Україна подала скарги до Світової організації торгівлі, намагаючись оскаржити ці рішення.

Зрештою заступник міністра економіки Тарас Качка підкреслив, що це рішення було прийнято з метою подолання тяглої “зернової кризи” між нашими країнами, а також висловив прагнення нашої держави розв’язати це питання без судових позовів.

Про постачання зерна висловився й президент Польщі Анджей Дуда.

Він порівняв нашу державу з “потопельником”, зазначивши, що “Україна хапається за будь-яку можливість, намагаючись затягнути інших на дно”.

Джерело

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.